Mielenie mięsa w domu

Przygotowanie smacznych potraw w domu wymaga od nas posiadania odpowiednich składników. Niestety nie wszystkie składniki, które dostępne są w sklepach, są dobrej jakości. Kiedy w końcu mamy trochę czasu dla siebie, bo dzieciom włączyliśmy najfajniejsze gry na świecie i chcemy przygotować coś dobrego, zazwyczaj wybieramy rozwiązania gotowe, bo z takich rozwiązań gotuje się szybciej.

To nie jest dobry pomysł. Zdecydowanie lepiej będzie wybrać różnego rodzaju produkty podstawowe i przygotować samodzielnie. Możemy nawet mielić mięso na kotlety mielone lub na spaghetti. Takie mięso zmielone samodzielnie da nam gwarancję, że uzyskamy odpowiednie proporcje. Gotowe mięso mielone jest często bardzo tłuste, a kiedy mielimy samodzielnie, wiemy, co mielimy i możemy dobrać proporcje chudego mięsa oraz tłuszczu. Maszynka do mielenia mięsa pozwoli nam rozdrobnić mięso w różny sposób. Możemy je zmielić grubo i dzięki temu uzyskać doskonałe mięso na spaghetti, ale możemy jutro zrobić bardzo cienko i wtedy uzyskać bardzo dobry składnik na kotlety mielone lub klopsiki. Mielenie w domu nie wymaga dużo czasu i jest zdecydowanie proste, a dodatkowo też dzięki maszynce będziemy mogli zmielić różne inne rzeczy. Na przykład możemy zmienić ugotowane lub surowe warzywa, a także przetrzeć przez sito maszynki składniki na zupę krem lub na jakieś inne zdanie. Samodzielne mielenie trwa kilka minut, a mamy pewność, że uzyskujemy składnik, który całkowicie odpowiada naszym potrzebom i wyjdzie z niego bardzo dobre danie.